De miéééért?

Vigyázat! Szókimondó tartalom, méregzöld meggyőződés.

De miért nincs politikai képviselete a vegánoknak Magyarországon?

2021. június 14. 10:50 - Hevesimarci

Biztos forrásból származó információm szerint a 2022-es magyarországi parlamenti választások után a Fidesz és az ellenzéki együttműködés pártjai egy fontos ügyben nagykoalícióra készülnek.

A birtokomba került dokumentum szerint a két, egymással oly sokat vitatkozó politikai erő között abban szinte teljes az egyetértés, hogy szorosan együtt kívánnak működni az állatvédelem ügyében, hiszen programjaik tökéletesen összecsiszolhatóak.

A két fél eltökélt szándéka, hogy az állatok védelmét a 2022-ben kezdődő új, négyéves kormányzati ciklusban, alakuljon bármilyen színezetű kormány is, közösen, egyfajta nagykoalíciót alkotva szarják majd le magasról.

A dokumentum, amelyre ezt az állítást alapozom, ráadásul még csak nem is titkos, sőt, egyenesen lépten-nyomon népszerűsítik. Könnyen elérhető interneten is, elég rákattintani a www.kozosalap.hu weboldalra, amely alatt az ellenzéki pártok közös, fejezetekre bontott programját találhatjuk - egyébként kulturált és világos összefoglalását az esetleges kormányra kerülésük esetén végrehajtandó terveiknek, célkitűzéseinek.

Érdemes ezt a kis közös ellenzéki programot jó alaposan átolvasni - már csak azért is: nehogy abba a hibába essünk, mint a két évvel ezelőtti önkormányzati választások előtt, amikoris közülünk nagyon sokan a természet és az állatok védelmét teljes mértékben negligáló, "állatvédelemről", "zöldpolitikáról", "klímavédelemről" regélő vérprofi ellenzéki politikai hazudozókat ültettünk polgármesteri, önkormányzati képviselői székekbe.

Aztán pedig csodálkoztunk az állatvédelemben elért "eredményeken".

A "közös alap" című ellenzéki program segíthet abban, hogy ezt a hibát még egyszer egyetlen állat- és természetvédő, vegán érzelmű ember se kövesse el.

Rendkívül beszédes például az, hogy állatvédelemről szóló fejezet nemes egyszerűséggel nincs is a programban.
Az állatok védelmére mindösszesen egy rendkívül dilettáns és életszerűtlen mondat utal, amelyben azt fejtegetik a szerzők, hogy a településeken kellene valami állatvédelmi megbízott-féle, aki majd... pontosan nem tudni, milyen felhatalmazás alapján, mit fog csinálni.

Baszki! Hát ennél még a Fidesz is vagányabb! Ők legalább azt hazudják, hogy "megvizsgálják egy állatvédelmi rendőrség létrehozásának lehetőségét".

Ovádi Péter, a kormány állatvédelmi megbízottja legalább azzal kábít, hogy "az állatok védelmét ki kell terjeszteni a haszonállatokra is".

Persze! Tudjuk!

Mindkettő szemenszedett hazugság, hiszen a NER a meglévő rendőrségi egységeknek sem teszi lehetővé a hatékony fellépést az állatkínzások esetében, és hát azt is tudjuk, hogy a "haszonállatokat" sem lehet "védeni" a vágóhidak számának és gyilkoló kapacitásának a folyamatos növelésével.

Csupán csak azt akarom érzékeltetni, hogy még az állatok védelme iránt a világ legérzéketlenebb kormányai közé tartozó Fidesz-kabinet is elhúz a propaganda-kommunikációjában ezügyben politikai mézesmadzagokat.

Tovább haladva az ellenzék "közös alap" című programjában, könnyen felvetődhet bennünk az a horrorisztikus kérdés, miszerint: tényleg elképzelhető, hogy ezek még rosszabbak lesznek természetvédelemben, állatvédelemben, mint a Fidesz?

Mindenesetre, amikor a "vidékfejlesztés és agrárium" fejezetben azt olvasom:

"az élelmiszertermelés esetében kiemelt szerep jut az állattenyésztőknek mint alapanyagtermelőknek. Beszállítói programokkal, az értékesítési szervezetek megerősítésével kell segíteni, hogy az állattenyésztőknek minél biztosabb pozíciója legyen."

Nos, akkor úgy érzem, a Fidesz-kétharmadot most leváltani szándékozó erők még a rendszerváltás nevű politikai aktusnál is nagyobb átbaszásra készülnek akkor, amikor bármifajta zöld politikáról, állatvédelemről, klímavédelemről hablatyolnak a már régóta megkezdett kampányukban.

Nem mellesleg, egy szó nem esik a "közös alapban" arról, hogy a világ - és hazánk - előtt álló egyik legnagyobb gazdasági, ökológiai kihívás a növényi alapú élelmiszertermelés elterjesztése - és ezt nem zöldek, de konzervatív, baloldali, liberális, ortodox, és unortodox közgazdászok egybehangzóan állítják.

Maga a szó, hogy "vegán élelmezés", vagy "növényi alapú étkezés" sem szerepel, még egy mondat erejéig sem a programban.

Ezzel egyébként legalább egybecseng Jakab Péter ökölrázó, parízerevő kampánya, amely - becsületére legyen mondva - kitűnően előrevetítette a "közös alap" nevű ellenzéki egységprogram szellemiségét.

Orbán Viktor miniszterelnök egyik emlékezetes figyelmeztetése volt, amikor azt mondta: ne azt hallgassuk, mit mond, hanem azt nézzük mit csinál. Ezt kissé parafrazeálva én most nyomatékosan felhívnám minden zöld, állat- és természetvédő, vegán honfitársam figyelmét arra, hogy az ellenzék esetében se azt hallják meg mit beszélnek, hanem azt nézzék meg inkább, hogy konkrétan mit ígérnek.

Innen viszont jogosan és logikusan adódik a kérdés: ha a Fidesz képtelen szoftvert cserélni, és nincsen esélye annak, hogy valaha is hiteles és tisztességes zöld politikát csináljanak, ha mindeközben az ellenzék magát zöldnek hazudva próbálja majd alulmúlni a Fideszt állat- és természetvédelemben, nos, akkor mit tehet az elkötelezett természet- és állatvédő választó?

Természetesen attól, hogy valaki vegán, elkötelezett állatvédő, természetvédő, még lehetnek - sőt bizonyosan vannak is - elsődleges, másodlagos prioritásai.

Ezért aztán én csak annyit mernék javasolni, hogy az állatok, a természet védelme, a vegán esélyegyenlőség biztosításának reményében senki ne szavazzon se a kormánypártra, se pedig az ellenzékre.

Más okból - ha van kedve - persze szavazzon bármelyikre nyugodtan, de tudja előre: a Fidesz elmúlt tíz éve és az ellenzék beígért programja alapján lényegében kizárható, hogy bármelyik nagy politikai oldal bármi érdemlegeset tenni fog állat- és természetvédelmi ügyekben a következő négy évben.

E szomorú végkövetkeztetés után arra azért felhívnám a figyelmet, hogy hasonló "hitelességi problémák" másutt is adódnak-adódtak.

Nem véletlen, hogy Európa számos országában megjelentek, és több helyen örvendetesen meg is erősödtek az állatvédő vagy vegán címkéjű pártok. Németországban, Spanyolországban, Hollandiában és sok helyütt másutt, ahol nem a jobb-, vagy baloldali politikai pártok, de maguk a kimondottan zöld pártok árulták el gyalázatosan az állat- és természetvédelmet.

(Na jó, a méltányosság kedvéért szögezzük le: a környezet-, természet- és állatvédelmet eláruló zöld pártunk azért nekünk is van. LMP-nek hívják, de sok vizet nem zavar.)

A megoldás tehát előtt-utóbb - sajnos úgy érzem, inkább utóbb - az lesz, ha itthon is megalakul egy Nemzeti Vegán Szövetség, amely ideológiamentesen, viszont vegytisztán tudja képviselni a növényi alapú világ erkölcsi, etikai, gazdasági és szociális prioritásait a politikában, a közéletben. Meggyőződésem szerint enélkül itthon sem lesz valódi, vagy ha úgy tetszik, igazi zöld érdekérvényesítés a politikában.

Mindaddig, amíg Ovádi Péter, Nagy István, Schiffer András, Fodor Gábor vagy bármilyen más, a vegytiszta zöld érdekérvényesítés szempontjából teljes mértékben inkompetens figura akar a zöldpolitikában tempót diktálni, annak csak csalódás, árulás, paktum és gyűlölet lesz a vége.

Az sem lenne baj, ha - eleinte - egy vegán állatvédő szövetség csak egy-két százalékot érne el. Ahhoz az is elég, hogy végre egyszer a magyar politikában is megjelenhessen a valódi zöld gondolat, valódi zöld érvekkel, vegytisztán, hitelesen.

Igen, fel kell vállalni a vadászat, az állatszállítás, a vágóhidak betiltását, és meg kell nézni, van-e ennek a gondolatnak a képviseletére egy parlamenti frakciónyi magyar szavazó. (Szerintem egyébként abszolút van, feltéve, ha ideológia- és korrupciómentes működést képes biztosítani egy ilyen politikai alakulat saját berkein belül.)

Egy ideológiamentes, vagy ha úgy tetszik, ideológiailag plurális állatvédő-vegán párt megalakítása bizonyára nehézkes, hosszadalmas, és a bukás kockázatát is magában hordozó folyamat lenne Magyarországon. Valamelyest gyorsítható lenne a folyamat azzal, ha a két politikai oldalról az ügy mellé lehetne csábítani azt a néhány hiteles zöldpolitikust, akik minőségi védjegyei lehetnének egy ilyen párt alakulatnak. Csak hát ehhez minőségi védjeggyel rendelkező civilek, aktivisták, értelmiségiek kellenének, akik közeget, platformot teremthetnének ahhoz, hogy egy Illés Zoltán, egy Kendernay János, vagy egy Rodics Katalin - és mások - elcsábíthatóak legyenek ehhez az ügyhöz.

Annyi viszont sajnos bizonyos: sok, túl sok vér fog addig még lefolyni a vágóhidakon, amíg sikerre vihető egy az élőlények tiszteletét, a könyörületességet, és a Ne ölj! bibliai parancsát szem előtt tartó vegán párt megalakítása Magyarországon.

 allatvedo_part_1.jpg

allatvedo_part_2.jpg

allatvedo_part_3.jpg

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://demieeert.blog.hu/api/trackback/id/tr8616593124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2021.06.14. 23:28:21

mert annyian sem vagytok mint a párbeszédesek. ennyikeh.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2021.06.14. 23:30:35

amugy megneznem Illest ahogy a Rodics Katival egy hajoban evickél. tobb meltosag van Illesben mint h ilyen előforduljon.

Visceroid 2021.06.15. 07:10:18

Mert ez is egy újabb libsi baromság. A vegán kutya összejött már?

Boar. 2021.06.15. 07:19:21

Egyre erőszakosabb ez a kis vegán buzi.
Egy nagy verés? Nem kéne?

lenörd hofstadter 2021.06.15. 08:04:46

Mert az Észbontók c. műsorba a szereplőválogatás nem az állam dolga?

Egyszer bulin nagy vegacsalád odavolt a gyönyörtől, hogy rájuk is gondoltam és elkérték a görög saláta receptjét.
Elsőre azt hittem viccelnek, de nem, ezek ennyire...

GyMasa 2021.06.15. 08:10:49

Most tényleg ez a legnagyobb probléma az országban???
Amíg ez, s ehhez hasonló "programja" van az állatvédőknek, addig nem fognak érdemi alternatívát jelenteni a mostani garnitúrához képest.
Betilteni a vágóhidakat?
Noooooooooooooormális??

Quas! 2021.06.15. 08:17:17

@lenörd hofstadter: Hádde, a görögsaliban van sajt, az meg nem összeegyeztethető a vegán étrenddel...

Boar. 2021.06.15. 08:28:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Majd rájössz bazdmeg... Ezek olyanok, mint a terroristák. Zavaros eszméket vallanak és ezeket akár erőszakkal is rá akarják kényszeríteni mindenkire. Érvrendszerük a legocsmányabb hazudozáson alapul de hiába szembesíted őket ezzel, csak annyit érsz el, hogy falkában neked ugranak.

Boar. 2021.06.15. 08:43:43

@Quas!: Majd raknak bele valami növényi bizbaszt és közösen megállapítják, hogy
-jobb, mint az eredeti
-qrva anyját az EU-nak amiért nem lehet sajtnak nevezni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.15. 09:18:09

@mіdnight coder:

Sikerült párra lelned tegnap a Kossuth téren, a családellenes ballibbant tüntin?

odod94 2021.06.15. 12:57:18

Úgy látszik Matyi már névtolvaj is lett
süti beállítások módosítása